Wat is yoga
Yoga betekent verbinding. Verbinding tussen lichaam en geest, verbinding tussen je gedachten en gevoelens, verbinding tussen jezelf en je omgeving. Yoga gaat dus uit van een holistische visie: alles is met elkaar verbonden.

Yoga is een middel om een natuurlijke behoefte te vervullen:

 in balans te zijn met alles wat er is.

Waarom yoga voor kinderen?
In de huidige maatschappij wordt er zoveel informatie aangeboden, dat het voor veel volwassenen en kinderen moeilijker is om in balans te blijven. En de stroom aan informatie en prikkels zal niet minder worden maar meer. De druk om altijd bereikbaar te moeten zijn is hoog. Dit brengt een intensiteit van leven met zich mee die je meer belast dan je bewust bent. Deze belasting geldt zeker ook voor kinderen.

Ook de lichamelijke ontwikkeling van kinderen staat tegenwoordig onder druk. Stil zitten op school en thuis achter een beeldscherm geeft een kind te weinig beweging. Yogahoudingen verbeteren de conditie, helpen spieren sterker en soepeler te maken, maken de botten stevig, hebben een positief effect op de organen en bloedsomloop en dragen bij aan een goede lichaamshouding.

schoollokaal

Prikkels
Kinderen hebben prikkels nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Te weinig prikkels maken het leven saai. Teveel prikkels overbelasten een kind. In een digitale leer- en leefomgeving loop je het risico op teveel eenzijdige prikkels. Denken dat een kind de wereld kan ontdekken en ervaren via een beeldscherm is een illusie. Het beperkt een goede lichamelijke ontwikkeling die voor opgroeiende kinderen zo belangrijk is. Een digitale leer- en leefomgeving beperkt ook het gebruik van alle zintuigen en het wérkelijk voelen, ervaren en beleven van het echte leven in plaats van het virtuele leven. Digitalisering kan ten koste gaan van de persoonlijke en individuele ontwikkeling van het kind. Je gedachten, gevoelens en verlangens zitten in jezelf. Niet in je tablet, smart Phone of in een digitale Cloud.

Shutterstock yoga in de klas klein

Voordelen van yoga
Yoga heeft een positieve uitwerking op de lichaamshouding, de conditie, de souplesse, het evenwichtsgevoel, de concentratie, het zelfvertrouwen en de innerlijke rust. Elementen die een kind goed gebruiken kunt om de intensiteit van het leven aan te kunnen en zijn Eigen Wijze Weg in het leven te vinden.

Ademhalingsoefeningen, concentratie en meditatie helpen een kind om:

-       Zich te beschermen tegen teveel prikkels.

-       Onderscheid te maken tussen zichzelf en de buitenwereld.

-       Sterker en weerbaarder te worden.

-       Zijn gedachten en gevoelens tot rust te brengen.

-       Innerlijk tot rust te komen.

Is yoga zweverig?
Yoga verbetert dus het contact met jezelf. Daar is niets zweverigs aan. Je wordt juist zweverig als je altijd naar buiten gericht bent en daardoor niet meer voelt wat er van binnen afspeelt.

Daarom vind ik dat kinderyoga niet zweverig is maar een kind helpt om te worden wie die in wezen is en in verbinding te zijn met zijn of haar Eigen Wijsheid.

Marjolein Smit.
Oprichtster en hoofddocent bij Eigen Wijze Opleidingen